(במלאת חצי-יובל להזרמת השפכים התעשייתיים מרמת חובב לנחל בשור)
בחודש ינואר 2007 פורסם סיכום ממצאי הניטור של הנחל בשנת 2006. זהו כבר הדוּחַ השמיני שנחשף לציבור; נקדים ונדגיש כי ישועות ונחמות הוא לא מבשר.
המחקר ארוך הטווח מבוצע בעיקרו על-ידי רשות הטבע והגנים ומטרותיו הן: מעקב אחר תנועת המזהמים לאורך הנחל, מסביבת רמת חובב ועד לקו הירוק; מעקב אחר תנועת המזהמים בניצב לציר הנחל; הערכת מגמות הניקוי הטבעי של מי התהום; קצב דחיקת הזיהום בניצב לציר הנחל ובדיקת נוכחות של מזהמים במי שטפונות החורף. יש לציין כי תוצאות הבדיקות מאשתקד חשובות ביותר, לאור הכרזת “המועצה המקומית התעשייתית רמת חובב” כי בשנים האחרונות קיים תהליך של צמצום בהזרמת השפכים לנחל. מכל מקום, התעשייה הכימית ברמת חובב “מייצרת” מידי שנה כשני מיליון מטרים מעוקבים של פסולת כימית מזהמת ועדיין אין פתרון מספק לבעייה.
המעקב מתבצע על-ידי איסוף מדעי של מדגמי מים מ-18 תחנות ניטור קבועות מזה שנים לאורך מורדות הנחלים סכר, באר שבע ובשור (במסלול הזרימה של השפכים הרעילים). הדגימה מתבצעת בשש בארות עתיקות, ששה קידוחים, שלושה נקזים ושלוש נביעות. הבדיקות מצביעות בעיקר על ריכוזי הכלור והברום שבדגימות כבסיס כמותי להערכת נוכחות הזיהום; בשנת 2008 יימדדו גם ריכוזי הזרחן, בעקבות הערכות כי מתפתח זיהום של שרידי חמרי הדברה חקלאית (המיוצרים ברמת חובב).
הדוח האחרון מלמד כי ב-15 הקילומטרים שבמעלה הנחלים, מרמת חובב ומערבה, רמות הזיהום של מפלסי המים התת-קרקעיים העליונים גבוהות מאוד, וקיים חשש מפני חדירת הזיהום למפלסי מי התהום העמוקים. באזור נחל בשור שבין צאלים לרעים, אובחנה ירידה בריכוזי הברום בקידוחים שבשולי האפיק – אך באפיק עצמו ובנביעותיו עדיין הזיהום גבוה. עדיין לא ברורה השפעת הזרימות החורפיות: האם השטפונות מסייעים בהסעת החומרים המסוכנים (לאן ?…) ששקעו בעבר בתשתית האפיקים ובגדותיהם, או שהם מוסיפים “נופך” משלהם.
ומה מסוכן יותר: האיוּם החרישי המגיע ממזרח או האיום המתפוצץ המגיע ממערב – ימים יגידו.
דן גזית
– ותודה לאברהם הבְרון מבארי שהביא את הדוח לעיוני. יש לציין כי בניגוד לעבר, כיום המידע על הזיהומים מרמת חובב – זמין, נגיש ומהימן.
– בערב-פסח תשע”א (2011) יצאה לאור חוברת של מועצת רמת חובב בשם “מרגישים את השינוי באביב” ובה, בין השאר, סיכומים קצרים על 7 – מתוך 21 – מפעלים כימיים באתר: מכתשים, טבע-טק, תרכובות ברום, אקוסול, כימאגיס, מקסימה וקופולק. לפי התיאורים (הסלקטיביים?), כדאי למהר לרכוש מגרש ברמת חובב ולבנות בו בית כדי לזכות ב”סביבה ירוקה” (לפי המתואר בחוברת)…
ומה אין בחוברת? אין התייחסות כלל ל”אתר הארצי לפסולת רעילה” שהוא-הוא פצצה מתקתקת ומסוכנת.
– ולא דיברנו על הביוב של חברון!…
פורסם לראשונה ב “ככה זה , גיליון-44”